Har hundar växtvärk? 

Uppsala Länskennelklubb bjöd in till en föreläsning om Tillväxtrelaterade ledproblem.

Mycket intressant! Jag har läst en hel del om ämnet och hört föreläsningar förr. Det som var annorlunda nu var tex att får se bilder på höfter vid 1år, 4år, 9 och 11år på samma hund. Just hur en ”dåligt” högt tex C-höft ser ut när hunden blir äldre. Ofta får vi bara se bilder på en bra höft och en dålig, inte hur de faktiskt utvecklar sig.

Jessica hävdar bestämt att det inte finns något som heter växtvärk, utan får en ung hund hälta som är ÅTERKOMMANDE, så bör man söka upp en specialiserad ortoped, som kan utreda vart hältan kommer i från. Desto tidigare du hjälper din hund, desto bättre är det. Desto mer kan man göra. Kommer man när hunden är tex 4år, så kan hela leden vara förstörd och du kan inte längre göra något åt det… i värsta fall.  Om man får önska sig, så är tydligen en bog-led lättast att operera. Och svårast är haser.

*Vad hundägaren skall vara uppmärksam på.

Om hunden är ”grining” så kan den ha ont. OM den haltar mer än bara efter lek en gång. Om den är stel efter att den sovit. Hundar är bra på att INTE visa smärta, så skulle en hund gnälla av smärta, då har det gått långt.

*Vad AD står för

I armbågen finns det flera fel som kan uppstå. FCP är när Ulna-benet växer snabbare än Radius. Detta syns ibland inte på röntgen vid 1-års ålder utn kommer kanske bli ett problem senare. Hon menar att detta bara är genetiskt. Har alltså inte med miljö att göra. En goldenuppfödare som var där berättade att hennes hundar blivit mycket bättre sedan hon börjat ge färskfoder. Även pälsen o andedräkt mm var bättre. Jag tror ju det är det bästa vi kan ge, om vi har tillgång o tid för det.

*Vad osteokondros är. Lösa benbitar i leden. Bästa att operera bort så fort det går.

Jessica Pelz bygger föreläsningen på väl underbyggda veterinärmedicinska fakta samt lång egen erfarenhet i ämnet.

Slutsats:

Jättebra föreläsning!! Usch, allt jag verkligen önskar mig är att föda upp friska hundar. Men ibland blir det inte så. Och då är det bra att kolla upp sin hund i tid.

 

 

Mer info http://www.jessicapelz.se